Morbier

God Ost

Morbier

Fransk bjerg ost med den let genkendelige sorte aske stribe

 

Morbier er opkaldt efter landsbyen af samme navn i Jura,

Og kan spores tilbage til det 13 århundred.

 

Den sorte stribe af aske

(den har ikke som mange tror noget med blåskimmel at gøre)

 

stammer oprindeligt fra træaske som bønderne strøede over ostemasse

fra morgenmalkningen for ar holde insekter væk, om aften børstede de asken

væk for at fylde osteformen med ostemassen fra aftenmalkningen.

 

Oprindeligt blev morbier brugt som smelteost, ved at man satte et

halvt hjul (en halv ost) ved siden af ilden og når

osten begynde at smelte blev osten skrabet ud på brød eller ny kogte kartofler.

 

Der produceres i dag gård/andelsoste ligesom der laves industrioste,

Der produceres både råmælksoste og pasteuriseret oste.

lageringenstiden er mellem 1-3 måneder.