Tomme De Savoie

God Ost

Tomme De Savoie

Den Franske bjergost med det lodne udseende.

 

Tomme er en fællesbetegenlse for "små" oste produceret i de

Franske bjergområder, ofte er Tomme tilført et område eller

landsbynavn.

 

Tomme de Savoie (GBO) er savoyens ælste ost, den kan dateres

tilbage til det 14 århundrede.

 

Tomme de Savoie (GBO) er desuden en regional beskyttet ost.

 

For at bære kvalitetsstemplet (GBO) skal den være produseret af råmælk.

 

 

Tomme produceres af både rå - og pasteuriseret mælk,

ligesom der produceres alt fra gårdoste til industrioste.

 

Dette gør naturligvis også, at der er meget stor forskel på den ost,

vi kan købe i butikkerne.

 

Tomme produceret i bjergene er ofte mere faste og har flere

små huller i ostemassen, end industrifremstillet oste.

Dette skyldes, at man ofte presser ostemassen for at eliminere mest muligt vand, hvilket giver en længere holdbarhed.

 

Tomme i 1-5 måneder alt efter de lokale tradition,

dog er industriostene sjældent lagret mere end 1 måned

Skorpen på en Tomme er grå og fast.

 

Hvis osten ikke har været vakuumpakket eller i film,

er overfladen dækket med et tyndt ”dun” lag,

ofte ses der også både gule og røde ”blomster” på overfladen,

dette er helt naturligt og vidner om, at der er tale om en håndværksost frem for en industriel ost.

 

På tros af dens grove udsendende er Tomme er blød og mild ost,

som faktisk er en fantastisk begynder ost.

Smagen er fyldig, mild og ofte en smule syrlig.

Skorpen kan spises, hvis man er hardcore ostespiser,

men er ikke noget, man normalt vil anbefale.

 

Tomme de chevre

En Tomme der ikke har været har været pakket i plast, vil have en fin belægning af "dun"

Masser af fine "blomster" på en Tomme