Mont D'or

God Ost

Mont D'or



Denne enestående bjergost fremstilles på Massif du mont D’or

nær den schweiziske grænse, hvorfor der i mange år var nabo-

stridigheder, om hvorfra osten endelig kom fra.

Slutlig endte det med at Franskmændene fik ret.


I sin nuværende form kan osten ifølge franske kilder føres tilbage

til 1700 tallet 


Osten fremstilles kun i perioden 15 august til 15 marts,

hvor køerne store dele af tiden opholder sig staldene.


I denne periode er køernes produktion af mælk ikke så stor,

hvorfor det giver mening af fremstille Mont D’or i forhold til Comte

som ellers bliver fremstilles resten af året i samme område.


Der skal således ”kun” 7 liter mælk til 1 kg Mont D’or mod de

10 liter der går til 1 kg Comte.


Modningen af disse fantastiske oste skal ske inden for et særligt

udvalgt område,

først i en periode på 3 uger med en maximal temperatur på 15 grader.


Herefter lægges osten i en rund træ æske hvor den færdig modner

dette kan tage op til 7 uger.


Mont D’or har en meget kraftig duft, man er ikke i tvivl, når man først har fået en af disse fantastiske oste med hjem i køleskabet. 


Mont D’or kan naturligvis spises kold som den er.


Men sættes den i en varm ovn 20 minutter ved 200 grader,

(blot husk at den skal blive i sin æske) er den helt unik, cremet og

med en kraftig smag.


Mont D’or kan spisen som tilbehør til kogte kartofler, grønsager eller blot med brød.


Alternativt kan den krydres med diverse friske krydderurter som stikkes i osten inden den sættes i ovnen,

en anden mulighed er at løfte skorpen, lave en fordybning

i midten af osten, som fyldes med hvidvin,

husk at lægge skorpen på inden osten sættes i ovnen 

 


Brie De Meaux AOC

Fransk brie af råmælk

Grundtypen for alle bløde skimmeloste.

Brie de Meaux A.O.C. nævnes første gang i 774 e. kr. da gourmeten og krigsherren Karl d. store smagte den i Brie og gav ordre til, at der hvert år skulle sendes to partier til ham i Aix.

Man kan ikke tage fejl af den perfekte Meaux - den er blød, fyldig og ikke helt flydende.

Smagen er som cremet suppe af vilde champignon med et stænk af sherry.


Smagen på pasteuriserede brier er oftes mild, og konsistensen cremet.


På råmælks brier er minder smagen mest om en kraftig

championgsuppe, konsistensen vil svinge alt efter hvor moden brien er

dette ses nemmest ved at kigge om den skulle have en kerne,

    Kernen vil være mere fast og mere hvid end resten af osten