Gorgonzola
En italiensk klassiker.
Gorgonzola er en blåskimmelost, som produceres på pasteuriseret sødmælk,
dog findes der stadig enkelte, som producerer gorgonzola af råmælk.
Gorgonzola er oprindelsesbeskyttet med betegnelsen DOP, hvilket gør, at produktionen er begrænset til provinserne Lombardiet og Piemonte,
herunder den lille by i Lombardiet, som har givet navnet til osten.
Naturligvis er butikkernes gorgonzola fra Galbani, den de fleste kender -
den er kendetegnet ved at være helt ens hver gang.
Der findes dog flere mejerier såsom Latteria Di Cameri og Guffanti,
som producer gorgonzola med langt større variationer og med en helt anden smag.
Her lagres gorgonzolaen fra 60 til 200 dage,
hvilket naturligvis giver et stort spænd i konsistens og smag.
Gorgonzola fra
Guffanti
ung, blød, næsten smørbar,
Mild i smagen
Gorgonzola fra
Latteria Di cameri
Lagret, fast, skærefast.
kraftig smag.
Gorgonzola
fra
Tosi
et af de absolut
mindste
gorgonzola
mejerier
Magor fra
Ciresa
Ung gorgonzola lagt i lag med maskapone
Historien om dette mejeri går tilbage til 1970,
hvor Santino Tosi besluttede sig for at lave Gorgonzola.
Tosi ost-mejeriet ligger i Gattico,
tæt på Novara i Piemonte regionen ikke langt fra
Lake Maggiore, DOP-produktionsområdet for Gorgonzola.
Tosi er med sine 9 ansatte en af de mindste producenter i konsortiet,
som på en god dag laver 180 hjul Gorgonzola,
da de udelukkende laver Gorgonzola på den traditionelle måde.
En industrielle producent kan producere op til 5.000 om dagen.
Beliggende i nærheden af Maggiore-søen
har Tosi familie gennem tre generationer arbejdet for
håndværksproduktion med respekt for tradition og ægthed.
Mælk af højeste kvalitet kommer fra områderne omkring søerne
Maggiore og Orta.
Mejeriet har gennem mange år får sin mælk fra de samme landmænd.
Ostemassen er drænet langsomt og naturligt i bomuldsteksturark,
hvilket lokalbefolkningen kalder "fagoto".
Osten modnes på træbrædder, som de gamle dage.
Gorgonzola Dolce Tosi DOP er ekstremt blød, cremet og velafbalanceret.
Den fløjlsagtige ostemasse udstråler den umiskendelig flugt af frisk fløde,
og den har en udsøgt blåskimmeloste eftersmag.
Denne ost kan nydes med brød, og er også en perfekt ingrediens til pizzaer, salatdressinger og pasta saucer.