Ostetyper
I dagligdagen inddeles ostene ofte i kategorier alt efter
mælketype eller farve.
Typisk efterspørges f.eks. gedeost eller blåost, gerne Roquefort,
som desværre er blevet en fælles betegnelse for blåoste.
De fleste er dog ikke klar over, at Roquefort rent faktisk er lavet på fåremælk. Det er som ofte ikke det, man var interesseret i.
Selv indenfor samme ostetype og oste af samme navn, kan der være kæmpe store forskelle, alt efter hvilket mejeri osten kommer fra.
Kigger man så på råmælksoste er der også stor forskel,
afhængig af hvilken årstid, osten er lavet.
Forskellige ostetyper
Hvide oste:
Camembert, Brie eller Chèvre d´Argental
Blå oste:
Gorgonzola, Roquefort, Saint agur eller Danablue
Rødkit oste (vasket skorpe):
Epoisses, Munster eller Tallegio
Oste med naturlig skorpe:
Selles-sur-Cher eller Saint-Marcellin
Frisk oste:
Mozzarella, Ricotta eller Feta
Halvfaste oste:
Morbier, Raclette eller Danbo
Faste oste:
Manchego, Comte eller Vesterhavsost