Oste med naturlig skorpe
Tomme de savoie eller Jurassic
Typisk er disse oste, råmælksoste fremstillet på små gårdmejerier,
ofte af den mælk man lige har hentet.
Som med al andet ost tilsættes mælken osteløbe, skimmelkultur og salt.
Efter en par timer øses ostemassen i forme, jo mere væde der er tilbage, jo bløder oste.
Efter at have stået i formen længe nok til, at vallen er løbet fra,
så osten kan stå eller ligge selv uden at falde sammen, sættes osten til modning.
Ostene er egentlig klar til at spise med det samme,
her har de en fin, blød smag.
Overfladen er lys og let rynket, efterhånden som osten får lov
at stå, bliver smagen kraftigere - på overfladen bliver rynkerne mere
tydelige. Med tiden vil osten blive dækket af gråblå pletter,
disse oste ses også dækket af et lag aske, for at beholde fugtigheden.
Opbevaret fugtigt - vil disse oste blive meget kraftige i smagen,
selve osten vil delvist falde sammen og når man skærer i den,
vil ostemassen løbe.
Opbevaret tørt vil disse oste ikke udvikle samme kraftige smag.
Osten vil tørre op - overfladen bliver hård som sten, men ostemassen vil forblive blød, dog ikke så den løber.