Juleoste
Juleoste er vel som sådanne ikke en ostetype,
og dog, det er jo alle oste, som er lavet til en specialbegivenhed.
Traditioner hører julen til - dansk juleost er som ofte ”bare” en extra lagret danbo, som i anledning af julen har fået en ny dug på.
Stilton hører også hjemme omkring juletid,
selv om den kan købes hele året.
Min erfaring er, at 80-90 % af al Stilton bliver solgt i december.
Men derudover findes der en masse oste, som vi sjældent ser her i landet. Særligt i Frankrig gør man en del ud af disse særlige juleoste.
Oste som Brie de meaux, camembert,
Cheddar, mozzarella er blot nogle af de oste,
der laves i særlige varianter med trøffel her op til jul.
Fourme De Ambert er i år lavet med Sauternes,
hvilket tilfører osten en særlig sødme.
Her er der en friskost med krydderier
på siden og en kristtjørn (plast) på toppen.
Osten fås både af komælk og gedemælk,
ligesom den fås som små pyramider.
Lagres som vi kender den,
som en lille rødkitost.
I anledning af julen er den dog vasket
med champagne.
Osten fås også med trøffel.
Den klassiske Engelske blåskimmelost
fås også som en
Cremet variant i krukke
Særlig trøffel har fundet indpas i de franske juleoste.
Her er det L’Ortolan en mild, blød hvidskimmelost, som bliver lavet med hvid sommertrøffel.
Osten bliver i øvrig lavet uden farve, konserveringsmidler
Fromager d’Affinois aux Truffes,
er en af de trøffeloste, der kun
bliver lavet i et begrænset parti.
Blød, cremet og med en mild smag af sort trøffel fra périgord.
Hollandske Gutshöfen laver en lagret gouda med sommertrøffel.
Hollandske Lindenhoff
laver en ung råmælksgouda med 1% trøffel
Choco 21 er en Italiensk blåskimmelost, som ingen andre, da den er ”vasket” i chokoladelikør, hvorefter den er dækket med chokoladepulver og pyntet med hvide- og mørke chokoladespåner.
Nero Imperiale er et produkt fra CasArrigoni i Lombardiet.
Dette er en semi-hård komælksost med en meget smuldrende tekstur.
Den er modnet i kældre ved Val Taleggio i 2 til 3 måneder.
Herefter er osten gennemblødt i BGI Modena balsamicoeddike i omkring en måned.
Derefter bliver den dækket med trækul.
Kombinationen af den friske og mælkefulde smag
fra osten sammen med smagen af balsamicoeddike er et ægte hit.
Denne er et meget frisk produkt med en intens smag. Den er fortrinsvis spist som den er, til forretter eller til dessert.